טיפול בסרטן השד – למפקטומי/למפקטומיה
במקרים רבים, בהם הסרטן התגלה בשלב מוקדם מספיק וגודל הגידול אינו גדול, ניתן להסתפק בניתוח משמר שד (Breast-Conserving surgery) הנקרא גם כריתה חלקית או למפקטומי. בניתוח מסוג זה מתבצעת כריתה חלקית בלבד של השד, הכוללת את הרקמות הסרטניות ומסביבן “מעטפת” של ריקמה בריאה.
לאחר ניתוח למפקטומי, חייבת האישה, בדרך כלל, לעבור טיפול משלים באמצעות הקרנות.
מחקרים הוכיחו ששיעור ההישרדות לטווח הארוך אינו מושפע מסוג הניתוח שמבוצע (הסרה מלאה או הסרה חלקית) וכיום, במידה ומצב הגידול מאפשר זאת, ניתוח משמר שד המלווה בהקרנות היא בדרך כלל האפשרות המועדפת.
שוליים נגועים ושוליים נקיים: על הרופא המנתח לשאוף להוציא את הגידול הסרטני כשהוא מוקף כולו במעטפת של ריקמה בריאה סביבו כפי שניתן לראות באיור בצד שמאל. באיור בצד ימין, חלק גדול מהגידול הסרטני נוגע בשולי הגוש הנכרת (מצב המכונה שוליים חיוביים או Involved margins או Positive margins). ארגוני הבריאות הבין-לאומיים ממליצים לערוך ניתוח חוזר להרחבת הכריתה במקרים בהם לא הושג מצב של שוליי כריתה נקיים.
שיטה זו של כריתה חלקית בניתוחי למפקטומי הפכה לנפוצה ביותר בעקבות פרסומם של מספר רב של מחקרים רחבים שהראו כי מבחינת סיכויי החלמה, אין לכריתת השד מלאה יתרון על פני הכריתה החלקית, המשמרת את השד, אך בהתקיים 2 תנאים:
- תנאי ראשון: על המנתח לכרות את הגידול הסרטני בתוספת שכבה דקה של ריקמת שד בריאה סביב הגידול. מימצאי המעבדה (דו”ח פתולוגי) מתקבלות מספר ימים לאחר הניתוח. כאשר הדו”ח הפתולוגי מראה שאין תאים סרטניים בשולי הגוש שהוסר מוגדרת תוצאה של “שוליים נקיים“. כאשר הדו”ח הפתולוגי מצביע על סרטן בשולי הרקמה שהוסרה מוגדרת תוצאה של “שוליים חיוביים” כלומר מכילים סרטן ועל החולה לעבור ניתוח נוסף עד השגת שוליים נקיים.
- תנאי שני: את הטיפול הכירורגי ישלימו טיפולי הקרנות רדיו-תרפיה
כיום מעל 70% מהניתוחים לכריתת גידולי סרטן השד בעולם וגם בישראל הינם ניתוחי למפקטומי משמרי שד.